HVA ER PIGMENTFLEKKER OG MELASMA?

Hud som i en viss utstrekning har mørkere partier, flekker, fregner eller såkalte aldersflekker er rammet av det som gjerne kalles pigmentflekker.

Fregner, aldersflekker og misfarginger er som regel hverken smertefulle eller farlige, men de kan likevel gi kosmetiske plager. Alt dette er eksempler på «hyperpigmentering», som forårsakes av for høy produksjon av pigment (melanin) i huden. Huden din er hyperpigmentert hvis ansikt, bryst, skuldre eller hender har områder/flekker med en mørkere hudtone enn øvrig.

ÅRSAKER TIL PIGMENTFLEKKER

Graviditet og hormonbehandling, som f.eks. p-piller, er vanlige årsaker til hyperpigmentering. Her brukes vanligvis begrepene melasma og kloasma, som kommer av den karakteristiske symmetriske utbredelsen i ansiktet som ofte viser seg etter soleksponering. Melasma kan gradvis forsvinne av seg selv etter graviditet eller hormonbehandling, men vender gjerne tilbake så snart huden utsettes for sol igjen. Melasma forekommer hyppigere hos personer som har en mørkere hudtype fra før, det vil si hos personer som har et høyere pigmentinnhold i huden.

Den viktigste årsaken til hyperpigmentering er soleksponering. UV-stråling får kroppens pigmentceller til å danne pigment som en naturlig beskyttelse mot UV-strålingen. Intensiv og langvarig soling kan føre til overdrevet og flekkvis produksjon av pigment. Med alderen vises dette ofte som såkalte aldersflekker – mørkere flekker som er vanlige på områder som har vært utsatt for sol, for eksempel hendene. Misfarginger i huden kan også oppstå som følge av bruk av kosmetikk, parfyme og legemidler i kombinasjon med sol, eller skyldes arr, for eksempel etter akne.

HVORDAN BEHANDLE OG FOREBYGGE PIGMENTFLEKKER

Det er viktig å utelukke bakenforliggende sykdom eller infeksjon i huden før man starter en eventuell behandling.

En effektiv og sikker behandling av hyperpigmentering er AHA-behandling hos hudterapeut/hudlege kombinert med pigmentreduserende hudpleieprodukter. Andre behandlingsformer er kjemisk peeling hos hudlege og ulike typer laserbehandlinger hos laserspesialister. Det er svært viktig å få en profesjonell konsultasjon i forkant, slik at man er sikker på at den valgte behandlingen er den riktige for det aktuelle problemet. Noen behandlinger har negative bivirkninger, og hos enkelte hudtyper kan det oppstå enda mer intensiv pigmentering eller dannes hvite flekker i stedet.

Mange tilfeller av hyperpigmentering kan forbedres ved å ta tiden til hjelp og bruke anerkjente hudblekingsprodukter samt gå til effektive, men skånsomme peelingbehandlinger hos en spesialutdannet hudterapeut. Hudpleieprodukter som inneholder pigmentreduserende ingredienser, er et viktig komplement til den daglige hudpleierutinen og behandlingen hos en hudterapeut. Typiske ingredienser i hudpleieprodukter mot pigmentering er ulike typer AHA, A-vitamin, kojicsyre (et soppekstrakt) og lakrisekstrakt. Noen ganger har hyperpigmenteringen oppstått i dypere hudlag, og i slike tilfeller vil hudlegen skrive ut spesielle preparater.

All behandling av pigmenteringsproblemer krever at man unngår sol og/eller bruker produkter med høy solfaktor for at behandlingen skal ha effekt. Å beskytte huden mot solens skadelige stråler er det viktigste man kan gjøre for å forebygge pigmentflekker.

EXUVIANCES BEHANDLINGER MOT PIGMENTFLEKKER

Mange rammes av pigmentflekker i huden i en eller annen form. Årsakene kan være soling og hormonpåvirkning, f.eks. i forbindelse med graviditet eller bruk av p-piller. Flekkene er som regel ufarlige, men kan være kosmetisk sjenerende.

Med rett hudpleiebehandling og gode vaner kan flekkene reduseres. Mange tilfeller av såkalt hyperpigmentering kan forbedres over tid med jevnlig bruk av et hudblekingsprodukt og effektiv, men skånsom peelingbehandling hos en spesialutdannet hudterapeut.

Før Exuviance pigmentbehandling
Etter Exuviance pigmentbehandling

VIKTIG Å TENKE PÅ I BEHANDLINGEN

De profesjonelle klinikkbehandlingene med AHA som utføres hos en Exuviance hudterapeut eller hudlege løser skånsomt opp bindingene mellom de døde hudcellene på hudoverflaten (eksfoliering) og stimulerer cellefornyelsen i de dypere hudlagene. Hudens pigment blir jevnere fordelt. Pigmentflekker reduseres, og hudtonen blir jevnere.

Et godt resultat forutsetter jevnlige behandlinger over et visst tidsrom og at man unngår sol. Én dag i solen uten beskyttelse kan ødelegge resultatet av flere måneders behandling. For å få et best mulig resultat er det også viktig at klinikkbehandlingene kombineres med tilpassede hjemmeprodukter.

  • Noen ganger har hyperpigmenteringen oppstått i dypere hudlag. I slike tilfeller vil hudlegen foreskrive / gjennomføre ytterligere behandling.
  • Bruk de anbefalte produktene regelmessig hjemme. Behandlingen starter på salongen og fullføres hjemme!
  • Informer alltid hudterapeuten om bruk av eventuelle legemidler. Det gjelder så vel reseptbelagte preparater som legemidler som fås uten resept. Enkelte legemidler gjør huden ekstra tørr og følsom, slik at det er nødvendig å tilpasse behandlingen og produktanbefalingene ut fra dette.

Et godt resultat forutsetter jevnlige behandlinger over et visst tidsrom og at man unngår sol. Exuviance tilbyr effektive hudpleieprodukter mot pigmentflekker og hyperpigmentering. En kombinasjon av eksfolierende, cellefornyende og blekende ingredienser kan minimere mørke flekker forårsaket av soling, graviditet og hormonbehandling.

HVORDAN VIRKER BEHANDLINGEN

Exuviances produkter reduserer pigmentflekker gjennom skånsom eksfoliering og stimulering gjennom hudens cellefornyelse

Hudens pigment blir jevnere fordelt, og hudtonen blir jevnere. Hudterapeuten vil hjelpe deg å velge produkter fra Exuviances basissortiment basert på din hudtype og ditt hudproblem. I tillegg til disse basisproduktene anbefaler vi spesialproduktene for hyperpigmentert hud. Disse kan gjerne kombineres. De dokumentert effektive planteekstraktene i disse spesialproduktene gir en ytterligere blekende effekt på hyperpigmenterte områder. De nyutviklede ingrediensene har dessuten vist seg å ha en forebyggende effekt på dannelsen av nye hyperpigmenteringer.

Exuviance har en hel serie til hjemmebehandling. Det finnes alt fra rens,serum, C vitamin pulver,dagkrem og nattkrem. Jeg hjelper deg gjerne til å finne riktig produkter til din hud.

All informasjon har jeg funnet på hjemmesiden til min leverandør http://exuviance.no